Vastuullisuus

Vastuullisuus

Okkolan lomamökit on perheyritys jo kolmannessa polvessa. Mökit ja huvilat sijaitsevat aidossa saaristolaismaisemassa lähellä suvun kantatilaa, jonka pihapiirissä sijaitsevaan vanhaan kivinavettaan on rakennettu ravintola Niinipuu.

Okkolan emäntä Paula toivoo, että vierailusta jäisi enemmän upeita muistoja kuin konkreettista tavaraa.

Ympäristö

Suomalaisesta puusta valmistetut persoonalliset ja yksilölliset mökit on suunnitellut Heikki Okkola. Mökkejä suunniteltaessa on otettu tarkkaan huomioon maasto, ilmansuunnat ja luontoympäristö. Mökit maastoutuvat ympäröivään luontoon. Niissä on panostettu kestäviin ja ympäristömerkittyihin tuotteisiin niin käyttötavaroissa kuin rakentamisessa.

Mökkien tulisijoissa ja saunoissa poltettavat puut tulevat tilan omista metsistä, joita hoidetaan ympäristöä ja maisema-arvoja kunnioittaen. Metsien hoidon tavoitteena on pitää ne enemmän hiilinieluina kuin -tuottajina. Metsät ovat PEFC-sertifioituja. Ympäröivän luonnon monimuotoisuudesta huolehditaan ylläpitämällä luonnonniittyjä. Maillamme on myös mehiläispesiä, jotka osaltaan huolehtivat tärkeästä kasvien pölyttämistehtävästä ja näin parantavat luonnon monimuotoisuutta ja kestävyyttä.

PÄIVITYS 28.5.2021

Olemme siirtyneet ekosähkön käyttöön. Sähkösopimuksemme on Eko Lumme vesi. Näin osallistumme myös hankkeisiin, jotka tähtäävät taimenkantojen lisäämiseen ja järvilohen suojeluun. Lisää voit lukea Lumme energian sivuilta.

Huom: Emme ole yhteistyössä Lumme-energian kanssa muuna kuin palvelun ostajana. Lumme ei ole kannustanut tai tukenut meitä muutoin valitsemaan juuri heidän sähkösopimustaan millään tavalla.

Kierrätys ja jätteet

Okkolassa on jätteenlajittelupiste ravintolan ja lomamökkien roskille. Jätteiden lajittelulla halutaan varmistaa se, että niitä voitaisiin  hyödyntää uusiokäytössä parhaiten. Toiminnassa vältetään kertakäyttötuotteita. Jos niitä kuitenkin joudutaan käyttämään muiden vaihtoehtojen ollessa vielä huonompia, valitaan biohajoavia ja ekomerkittyjä kertakäyttövälineitä. Olemme tehneet Sitoumus2050 toimenpidesitoumuksen, jonka tavoitteena on parantaa entisestään jätteiden lajittelua.

PÄIVITYS 26.3.2021

Jätteidenlajittelupiste on valmis. Okkolan pihapiiristä löytyvät nyt erilliset säiliöt muoville, lasille, metallille, pahville, biojätteelle, tölkeille, pulloille ja yleisjätteelle. Mökkeihin jätetään erikokoisia roskapusseja, jätesäkkejä ja biopusseja lajittelua helpottamaan. Kierrätysohjeet mökeille kiinnitetään kevään kuluessa.

Paikallistalouden tukeminen

Lähialueen palveluita käyttämällä ja työllistämällä paikallisia yritys tukee paikallistaloutta.  Suosittelemme asiakkaillemme, että he käyttäisivät matkailupalveluiden lisäksi myös muita paikallisia palveluja meillä vieraillessaan. Näitä ovat esimerkiksi hyvinvointi-, autonhuolto- ja pesulapalvelut. Tarkoituksena on siis rohkaista asiakkaitamme siirtämään kulutustaan Puumalan vastuullisille yrittäjille.

Teemme aina kaikki työsopimukset suoraan työntekijän kanssa. Emme käytä vuokratyöpalveluja. Haluamme varmistua työntekijöidemme sitoutumisen lisäksi siitä, että työskentely meillä on reilua ja siitä jää tarpeeksi palkkaa elämiseen.

Sekä ravintolan että mökkien korjauspalveluissa käytämme paikallisia yrittäjiä. Haluamme, että olemme osaltamme luomassa hyvinvointia Puumalan talousalueelle paikallisuutta tukemalla.

Ravintola Niinipuun raaka-aineet

Lähellä tuotettu ruoka on Okkolassa sydämen asia. Perinteisessä suomalaisessa maalaismaisemassa sijaitseva kivinavetta on muutettu ravintolatilaksi. Ravintolassa tarjotaan itäsuomalaisen ruokaperinteen mukaan valmistettua ruokaa, jonka raaka-aineissa suositaan sesongin mukaan läheltä hankittuja raaka-aineita. Paikallisilta kalastajilta ostetaan suurin osa ravintolassa käytettävistä kaloista. Osa käytettävistä yrteistä, perunoista ja marjoista kasvatetaan itse. Olemme sitoutuneet nostamaan paikalliskäyttöastetta ruoka-aineiden kohdalla.

PÄIVITYS 16.10.2021

Käytimme paikallisia raaka-aineita ja luomutuotteita vuonna 2021 ravintola Niinipuussa seuraavasti:

  • Kaikki sienet tulivat Puumalasta, enimmäkseen Niinisaaresta.
  • Marjat ostimme paikallisilta marjayrittäjiltä. Osittain marjoissa käytimme myös omien puutarhojen ja metsien satoa.
  • Tarjoiltava mahla kerättiin koivikoistamme Niinisaaressa. Louhisaaren juomassa tarvittavat viinimarjalehdet keräsimme ravintolan puutarhasta.
  • Käyttämämme lohi oli paikallista Puumalan kirjolohta.
  • Muikut tulivat paikalliselta kalastajalta, Antti Laineelta.
  • Kaikki tarjoiltava hauki oli Puumalassa pyydystettyä.
  • Kyytönliha oli Puumalalaiselta Kotron luomutilalta.
  • Kesällä perunat olivat Puumalalaiselta Asikaisen luomutilalta. Syksyllä/talvella tarjoilemme oman maan perunaa.
  • Kasvatimme itse ansarissamme syötäviä kukkia, tilliä, persiljaa ja muita yrttejä ravintolassa käytettäväksi.
  • Ravintolassa oli tänäkin vuonna myynnissä luomuviiniä.

Meille ovat tervetulleita kaikki

Meille ovat tervetulleita niin asiakkaiksi, työntekijöiksi kuin alihankkijoiksi kaikki; riippumatta etnisestä taustasta, sukupuolesta, iästä, alkuperämaasta, kansallisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, fyysisestä vammasta, uskonnosta tai poliittisesta mielipiteestä. Osoitamme kunnioitusta kaikille, jotka osoittavat sitä vuorostaan meille, paikallisille asukkaille ja ympäröivälle luonnolle.

PÄIVITYS 12.09.2022

Olemme liittyneet We Speak Gay – yhteisöön. Gay travel Finland kouluttaa meitä sanoittamaan paremmin halumme toivottaa kaikki ihmiset tervetulleiksi saareemme rentoutumaan ja nauttimaan. Yhteisöön liittymällä pysymme selvillä alan kehityksestä ja pystymme helpommin vaihtamaan kokemuksia ja parhaita käytänteitä muiden yritysten kanssa.

Paikalliskulttuuri ja aktiviteetit

Saaristolaiskulttuuri ja paikallishistoria on vahvasti esillä päivittäisessä elämässä. Paikalliskulttuuria tuodaan esille erityisesti opastuksissa, mutta se on myös osa jokapäiväistä elämää, joka toimii viitekehyksenä toiminnan taustalla. Pihapiiristä löytyy kierrätysteemalla toteutettuja yksityiskohtia, kuten kasvihuone ja mökötyskoppi.

Okkolan emännän suositut piirakkapajat palkittiin Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailussa vuoden 2019 ruokamatkailutekona.

Okkolan tilan pihapiiristä alkaa Metsäkeskuksen ideoima METSO-hyvinvointipolku. Polulla voi oppia luonnon moninaisuudesta ja sen hyvinvointivaikutuksista, kuten myös paikallisesta historiasta. Polku kulkee erityyppisten metsien läpi, ja se toimii hyvänä pohjana esimerkiksi eri eliölajien, kasvien ja sienten bongailuun tai metsätyyppien havainnollistamiseen. Hyvinvointipolku kulkee maillamme ja on kaikkien vapaassa käytössä.

Vieraita kannustetaan mökkilomalla viettämään aikaa lähikohteissa, joista moniin pääsee kävellen mökiltä. Mökkiloman aktiviteetteina suosittelemme niin sienestystä, kalastusta, marjastusta, luonnossa liikkumista kuin rauhoittumista. Koska aktiviteetit ovat lähellä, niiden toteuttamiseen ei tarvita käyttää ylimääräisiä fossiilisia polttoaineita. Vuokraamme myös sähköperämoottoreita mökkiasiakkaillemme veneilyä ja kalastusta varten. Pidempiä siirtymiä varten vuokraamme sekä perinteisiä että sähkökäyttöisiä polkupyöriä. Henkilökunta suosittelee vieraille ensisijaisesti lähiseudun nähtävyyksiä, aktiviteetteja ja palveluita.

Palkinnot ja yhteistyö

Mikkelin seudun matkailupalvelu ry:n hallitus myönsi Okkolan Lomamökeille Vuoden 2016 Matkailuteko -palkinnon. Perusteluissaan hallitus totesi, että Okkolan Lomamökit on oman yrityksensä kehittämisen lisäksi osallistunut aktiivisesti seudun matkailun kehittämiseen. Hallituksen mielestä Saimaa ja Mikkelin seutu ovat saaneet merkittävää näkyvyyttä myös kansainvälisesti tämän myötä. Perusteluiden mukaan yritys on avoin uusille haasteille ja haluaa kehittää omaa toimintaansa ja koko alueen vetovoimaa ennakkoluulottomasti ja pitkäjänteisesti.

Maatilahallitus on myöntänyt Okkoloille kunniakirjan maaseutumatkailukohteen erinomaisesta suunnittelusta ja toteutuksesta sekä maaseudun rakennuskulttuurin edistämisestä.

Yritys on mukana Saimaa Coop yhteisetuosuuskunnassa, jonka tehtävänä on luoda edellytyksiä ja edistää hyvää yhteistoimintaa Saimaan seudulla. Yhteistyössä osuuskunnan yrittäjät ovat muun muassa kehittäneet Puumalaan pyörävuokraverkoston, Saimaa Bikesin.

Päivitys 12.6.2021: Meidät on hyväksytty Suomen luomumatkailuyhdistyksen (Eceat Suomi ry) jäseneksi.

Päivitys 06.10.2021: Meille on myönnetty käyttöoikeus Sustainable Travel Finland –merkkiin. Perusteluna merkin myöntämiseen on visit finlandin mukaan “osoitus arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen.”

Rikkonaista Saimaan saaristoa