Vastuullisuus on meille pitkäjänteistä, uudistavaa toimimista vuorovaikutuksessa ympäristön ja itsemme kanssa.

Okkolan lomamökit on perheyritys jo kolmannessa polvessa. Mökit ja huvilat sijaitsevat saaristolaismaisemassa lähellä suvun kantatilaa, jonka pihapiirissä sijaitsevaan vanhaan kivinavettaan on rakennettu ravintola Niinipuu.

Okkolan emäntä Paula toivoo, että vierailusta jäisi enemmän upeita muistoja kuin konkreettista tavaraa.

Ympäristö

Suomalaisesta puusta valmistetut persoonalliset ja yksilölliset mökit on suunnitellut Heikki Okkola. Mökkejä suunniteltaessa on otettu tarkkaan huomioon maasto, ilmansuunnat ja luontoympäristö. Mökit maastoutuvat ympäröivään luontoon. Niissä on panostettu kestäviin ja ympäristömerkittyihin tuotteisiin niin käyttötavaroissa kuin rakentamisessa.

Mökkien tulisijoissa ja saunoissa poltettavat puut tulevat tilan omista metsistä, joita hoidetaan ympäristöä ja maisema-arvoja kunnioittaen. Metsienhoidon tavoitteena on pitää ne enemmän hiilinieluina kuin -tuottajina. Metsät ovat PEFC-sertifioituja. Ympäröivän luonnon monimuotoisuudesta huolehditaan ylläpitämällä luonnonniittyjä. Maillamme on myös mehiläispesiä, jotka osaltaan huolehtivat tärkeästä kasvien pölyttämistehtävästä ja näin parantavat luonnon monimuotoisuutta ja kestävyyttä.

Saimaannorppa

Saimaannorpan suojeluun kuuluu niin tekemistä kuin tekemättä jättämistä. Emme vuokraa vesiskoottereita, äänekkäitä moottoreita tai muita liikkumisvälineitä, jotka häiritsevät äänellään norppaa. Mökeillä on soutuveneet ja naapurimme Sanna & Martti Hanhiniityn tilalta vuokraavat kanootteja ja kajakkeja, jotka ovat erinomaisia Saimaan tutkimiseen hiljaisesti. Vuokraamme soutuveneisiin hyvin hiljaisia sähköperämoottoreita ja 2,5 hv 4-tahti perämoottoreita.

Yhteistyökumppanimme Arton Lakeland GTE tekee keväisin norpparisteilyjä laituristamme. Risteilyt tehdään niin ikään hiljaisella sähköveneellä.

Kannustamme asiakkaitamme kalastamaan verkkojen sijaan norppaturvallisella katiskalla.

 

Meille ovat tervetulleita kaikki

Meille ovat tervetulleita niin asiakkaiksi, työntekijöiksi kuin alihankkijoiksi kaikki; kaikki kansallisuudet, ihonvärit, uskonnot, alkuperämaat, sateenkaariyhteisön jäsenet ja niin edelleen. Osoitamme kunnioitusta kaikille, jotka osoittavat sitä vuorostaan meille, paikallisille asukkaille ja ympäröivälle luonnolle.

Olemme oppineet We speak gay -yhteisön koulutusten kautta asian jos toisenkin sateenkaarimatkailusta ja ihmisten kohtaamisesta. Pelkkä hyvien ajatusten ajattelu ei auta, vaan asioita on myös sanottava ääneen. Myös Suomessa ihmiset joutuvat edelleen peittämään rakkauttaan ja pelkäämään ihmisten reaktioita. Suomessa!

Me haluammekin tehdä parhaamme, että meillä ihmiset tuntisivat itsensä tervetulleiksi ja olevansa turvassa ennakkoluuloilta ja vihalta. Sanat ovat helpompia kuin teot, ja meillä on vielä varmasti paljon opittavaa mutta otamme ensimmäisiä askeleita tällä matkalla. Sateenkaariystävällisenä kohteena haluamme, että asiattomia kommentteja, pitkiä katseita tms. ei tule henkilökuntamme eikä toisten vieraiden taholta. Vaadimme kaikilta vierailtamme kunnioitusta niin ympäröivää luontoa, kulttuuriamme kuin kaikenlaisia ihmisiä kohtaan.

Tehdään tämä vielä kerran selväksi: Toivotamme kaikki ihmiset tervetulleiksi, näihin lukeutuvat myös sateenkaariyhteisön ihmiset, ja edellytämme niin itseltämme kuin myös muilta vierailtamme inhimillistä kohtaamista ja kunnioitusta toisiamme kohtaan.

Emme tiedä, tuoko tukemme osoittaminen yhtään uutta asiakasta. Emme tiedä, kuinka suuri osa vieraistamme on sateenkaariyhteisöön kuuluvia, sillä kyseinen asia ei oikeastaan edes meille kuulu. Emme edes tiedä, karkoittaako tämä joitakin asiakkaita. Tiedämme kuitenkin, että sanomalla asioita ääneen yritämme tehdä maailmasta hiukan inhimillisempää paikkaa. Tämän tulisi olla tärkein asia.

PÄIVITYS 12.09.2022

 

Olemme liittyneet We Speak Gay – yhteisöön. Yhteisön jäsenenä olemme saaneet koulutusta sanoittamaan paremmin halumme toivottaa kaikki ihmiset tervetulleiksi saareemme rentoutumaan ja nauttimaan. Yhteisöön jäsenenä pysymme pysymme myös selvillä sateenkaarimatkailun kehityksestä ja pystymme helpommin vaihtamaan kokemuksia ja parhaita käytänteitä muiden yritysten kanssa.

Kestävät materiaalit ja asioiden korjaaminen

Hankimme mökkeihimme mahdollisimman kestäviä ja korjattavia huonekaluja & käyttötavaroita. Tämä on sekä ympäristön että taloutemme kannalta järkevää. Korjaamme mahdollisimman paljon terassikalusteita, esineitä ja huonekaluja korjaus- ja puuverstaissamme.

Kierrätys ja jätteet

Okkolassa on jätteenlajittelupiste ravintolan ja lomamökkien roskille. Jätteiden lajittelulla halutaan varmistaa se, että niitä voitaisiin hyödyntää uusiokäytössä parhaiten. Vältämme kertakäyttötuotteita. Jos niitä kuitenkin joudutaan käyttämään muiden vaihtoehtojen ollessa vielä huonompia, valitaan biohajoavia ja ekomerkittyjä kertakäyttövälineitä. Olemme tehneet Sitoumus2050 toimenpidesitoumuksen, jonka tavoitteena on parantaa entisestään jätteiden lajittelua.

PÄIVITYS 26.3.2021

Jätteidenlajittelupiste on valmis. Okkolan pihapiiristä löytyvät nyt erilliset säiliöt muoville, lasille, metallille, pahville, biojätteelle, tölkeille, pulloille ja yleisjätteelle. Mökkeihin jätetään erikokoisia roskapusseja, jätesäkkejä ja biopusseja lajittelua helpottamaan. Kierrätysohjeet mökeille kiinnitetään kevään kuluessa.

PÄIVITYS 11.4.2024

Kierrätys toimii hyvin. Asiakkaat noudattavat pääsääntöisesti mökeille jaettuja lajitteluohjeita, joten lajitteluun tässä päässä ei kulu kohtuuttomasti aikaa. Yleisjätesäiliötä tarvitsee tyhjentää noin 25 % vähemmän kuin ennen. Tämä on hyvä luku ottaen vielä huomioon, että yöpymisten määrä on kasvanut.

Paikallistalouden tukeminen

Lähialueen palveluita käyttämällä ja työllistämällä paikallisia yritys tukee paikallistaloutta. Suosittelemme asiakkaillemme, että he käyttäisivät matkailupalveluiden lisäksi myös muita paikallisia palveluja meillä vieraillessaan. Näitä voivat olla esimerkiksi hyvinvointi-, autonhuolto- tai ravintolapalvelut. Tarkoituksena on siis rohkaista asiakkaitamme siirtämään kulutustaan Puumalan vastuullisille yrittäjille.

Teemme aina kaikki työsopimukset suoraan työntekijän kanssa. Emme käytä vuokratyöpalveluja. Haluamme varmistua työntekijöidemme sitoutumisen lisäksi siitä, että työskentely meillä on reilua ja siitä jää tarpeeksi palkkaa elämiseen.

Sekä ravintolan että mökkien korjauspalveluissa käytämme mahdollisimman paljon paikallisia yrittäjiä. Haluamme, että olemme osaltamme luomassa hyvinvointia Puumalan talousalueelle paikallisuutta tukemalla.

Päivitys 11.4.2024:
Olemme lahjoittaneet viimeisen kolmen vuoden aikana noin kuormalavallisen metallia kyläyhdistyksen keräykseen. Pienmetallit olemme antaneet veloituksetta Puumalan kunnalle kunnan kierrätyskeskuksen ylläpitoon.

Ravintola Niinipuun raaka-aineet

Lähellä tuotettu ruoka on Okkolassa sydämen asia. Perinteisessä suomalaisessa maalaismaisemassa sijaitseva kivinavetta on muutettu ravintolatilaksi. Ravintolassa tarjotaan itäsuomalaisen ruokaperinteen mukaan valmistettua ruokaa, jonka raaka-aineissa suositaan sesongin mukaan läheltä hankittuja raaka-aineita. Paikallisilta kalastajilta ostetaan suurin osa ravintolassa käytettävistä kaloista. Osa käytettävistä yrteistä, perunoista ja marjoista kasvatetaan itse. Olemme sitoutuneet nostamaan paikalliskäyttöastetta ruoka-aineiden kohdalla.

PÄIVITYS 18.19.2023

Käytimme paikallisia raaka-aineita ja luomutuotteita vuonna 2023 ravintola Niinipuussa seuraavasti:

 • Kaikki sienet tulivat Puumalasta..
 • Marjat ostimme paikallisilta marjayrittäjiltä. Osittain marjoissa käytimme myös omien puutarhojen ja metsien satoa.
 • Tarjoiltava mahla kerättiin koivikoistamme Niinisaaressa. Louhisaaren juomassa tarvittavat viinimarjalehdet keräsimme ravintolan puutarhasta.
 • Käyttämämme lohi oli paikallista Puumalan kirjolohta.
 • Muikut tulivat paikalliselta kalastajalta, Antti Laineelta.
 • Kaikki tarjoiltava hauki oli Puumalassa pyydystettyä.
 • Kyytönliha oli Puumalalaiselta Kotron luomutilalta.
 • Lampaanliha oli paikalliselta tilalta, Putkisalon kartanosta.
 • Käyttämämme ruisjauho oli paikalliselta Rapion Myllyltä.
 • Perunat olivat Puumalalaiselta Asikaisen luomutilalta.
 • Kasvatimme itse ansarissamme syötäviä kukkia, tilliä, persiljaa ja muita yrttejä ravintolassa käytettäväksi.
 • Ravintolassa oli tänäkin vuonna myynnissä luomuviiniä.

Paikalliskulttuuri ja aktiviteetit

Saaristolaiskulttuuri ja paikallishistoria on vahvasti esillä päivittäisessä elämässä. Paikalliskulttuuria tuodaan esille erityisesti opastuksissa, mutta se on myös osa jokapäiväistä elämää, joka toimii viitekehyksenä toiminnan taustalla. Pihapiiristä löytyy kierrätysteemalla toteutettuja yksityiskohtia, kuten kasvihuone ja mökötyskoppi.

Okkolan emännän suositut piirakkapajat palkittiin Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailussa vuoden 2019 ruokamatkailutekona.

Päivitys 11.4.2024: Loimme toisen paikallisruokatuotteen, mustikkakukko- eli rättänäpajan. Rättänälle on haussa Aito Alkuperäinen Tuote – suojaus tätä kirjoittaessa.

Okkolan tilan pihapiiristä alkaa Metsäkeskuksen ideoima METSO-hyvinvointipolku. Polulla voi oppia luonnon moninaisuudesta ja sen hyvinvointivaikutuksista, kuten myös paikallisesta historiasta. Polku kulkee erityyppisten metsien läpi, ja se toimii hyvänä pohjana esimerkiksi eri eliölajien, kasvien ja sienten bongailuun tai metsätyyppien havainnollistamiseen. Hyvinvointipolku kulkee maillamme ja on kaikkien vapaassa käytössä.

Vieraita kannustetaan mökkilomalla viettämään aikaa lähikohteissa, joista moniin pääsee kävellen mökiltä. Mökkiloman aktiviteetteina suosittelemme niin sienestystä, kalastusta, marjastusta, luonnossa liikkumista kuin rauhoittumista. Koska aktiviteetit ovat lähellä, niiden toteuttamiseen ei tarvita käyttää ylimääräisiä fossiilisia polttoaineita. Vuokraamme myös sähköperämoottoreita mökkiasiakkaillemme veneilyä ja kalastusta varten. Pidempiä siirtymiä varten vuokraamme sekä perinteisiä että sähkökäyttöisiä polkupyöriä. Henkilökunta suosittelee vieraille ensisijaisesti lähiseudun nähtävyyksiä, aktiviteetteja ja palveluita.

Palkinnot ja yhteistyö

Mikkelin seudun matkailupalvelu ry:n hallitus myönsi Okkolan Lomamökeille Vuoden 2016 Matkailuteko -palkinnon. Perusteluissaan hallitus totesi, että Okkolan Lomamökit on oman yrityksensä kehittämisen lisäksi osallistunut aktiivisesti seudun matkailun kehittämiseen. Hallituksen mielestä Saimaa ja Mikkelin seutu ovat saaneet merkittävää näkyvyyttä myös kansainvälisesti tämän myötä. Perusteluiden mukaan yritys on avoin uusille haasteille ja haluaa kehittää omaa toimintaansa ja koko alueen vetovoimaa ennakkoluulottomasti ja pitkäjänteisesti.

Maatilahallitus on myöntänyt Okkoloille kunniakirjan maaseutumatkailukohteen erinomaisesta suunnittelusta ja toteutuksesta sekä maaseudun rakennuskulttuurin edistämisestä.

Yritys on mukana Saimaa Coop yhteisetuosuuskunnassa, jonka tehtävänä on luoda edellytyksiä ja edistää hyvää yhteistoimintaa Saimaan seudulla. Yhteistyössä osuuskunnan yrittäjät ovat muun muassa kehittäneet Puumalaan pyörävuokraverkoston, Saimaa Bikesin.

Päivitys 12.6.2021:

Meidät on hyväksytty Suomen luomumatkailuyhdistyksen (Eceat Suomi ry) jäseneksi.

Päivitys 06.10.2021:

Meille on myönnetty käyttöoikeus Sustainable Travel Finland –merkkiin. Perusteluna merkin myöntämiseen on visit finlandin mukaan ”osoitus arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen.”

Päivitys 11.04.2024

Sustainable Travel Finland serfikaatti on uusittu Visit Finlandin toimesta kahdeksi seuraavaksi vuodeksi.

Kehityskohteet vuosille 2024 – 2025

 1. Hankimme linnunpöntöt paikalliselta tekijältä jokaisen mökin pihaan
 2. Hankimme norppaturvallisia katiskoja asiakkaiden käyttöön
 3. Luomme ainakin yhden uuden uudistavan matkailun tuotteen
 4. Esteettömästä mökki Niemelässä tehdään nettisivuille oma osio valokuvineen ja tarkkoine mittoineen, jotta voimme paremmin tavoittaa esteetöntä mökkiä tarvitsevia henkilöitä.
 5. Jatkamme aikaisemmin tehtyjen toimien kehittämistä, kuten energiatehokkuuden parantamista, kierrätyksen tehostamista, paikalliskulttuurin vaalimista ja niin edelleen.